H.Z.ZIAN stapt over op een nieuwe diplomalijn

Al vele jaren hebben de zwemleerlingen les gekregen conform de eisen van het Nationaal Platform Zwembaden|Nationale Raad Zwemdiploma’s (NPZ|NRZ). Enige tijd geleden heeft deze organisatie bekend gemaakt dat zij de lesmethoden en de eisen voor de diploma’s drastisch gaat wijzigen.

De  CREZ, (Commisie, Recreatief, Elementair zwemmen) is daarom op zoek gegaan naar een geschikt alternatief zonder dat het niveau van de kinderen omlaag gaat en uw kind uitgedaagd blijft worden om het beste uit hem- of haarzelf te halen. Dit alternatief is gevonden door als vereniging over te stappen op het lessysteem en diplomatraject van de ENVOZ.

Wat is de ENVOZ?Unknown.png
De ENVOZ is al ruim 35 jaar een erkend opleidingsinstituut voor de Nederlandse zwembranche. Deze organisatie verzorgt niet alleen opleidingen tot zweminstructeur maar geeft ook cursussen en workshops gericht op andere onmisbare kennis en vaardigheden voor het zwemonderwijs. Bovendien geeft de ENVOZ een gevarieerd scala van internationaal erkende zwemdiploma’s uit.

Hun belangrijkste missie is de veiligheid in het water te bevorderen.

Dit zal men terug zien in de verschillende diplomaonderdelen zoals:Unknown-1.png

  • de zelfredzaamheid bij het survival A-diploma,
  • het uitbreiden van de zelfredzaamheid en drijven met hulpmiddelen bij het survival B-diploma,
  • het vergroten van het uithoudingsvermogen en het redden van een vriendje/vriendinnetje bij het C-diploma.

Wat gaat er voor uw kind veranderen?
H.Z. ZIAN heeft gekozen voor het ABC-survivalprogramma van de ENVOZ. Wij menen hiermee beter te voldoen aan de doelstelling van de vereniging en de behoeften van uw kind: de zwemvaardigheden zoals zij nu al leren op hetzelfde niveau, gecombineerd met een goede zelfredzaamheid in verschillende noodsituaties.

Gaat alles veranderen?
Nee, dit is absoluut niet het geval. De lessen blijven hetzelfde maar dan met een nieuw lesprogramma. We blijven 3 keer per jaar diplomazwemmen. Natuurlijk moeten wij blijven voldoen aan kwaliteitseisen zoals een ontruimings- en veiligheidsplan, een leerlingvolgsysteem maar ook relevante opleidingen voor de instructeurs met herhalings- en bijscholingscursussen. Op deze manier blijft u verzekerd van kwalitatief goede en veilige lessen.
Ook blijven wij stellen dat we pas na het behalen van het C-diploma uw kind zwemveilig kunnen noemen.

Welke voordelen biedt de ENVOZ?
Als eerste zijn de ENVOZ-diploma’s internationaal erkend. De eisen worden standaard gebruikt in vele landen over de hele wereld. Deze internationale erkenning wordt gewaarborgd door de in Engeland gevestigde International Federation of Swimming Teachers’ Association (IFSTA).Unknown-2.png

Ten tweede bevatten de eisen van het ABC-survivalprogramma niet alleen de zwemvaardigheden zoals op dit moment ook bij het NPZ|NRZ worden gevraagd, maar ook vaardigheden gericht op zelfredzaamheid en het redden van anderen in verschillende noodsituaties.

Na het ABC-survivaltraject gaan we nog wel door met de al bekende zwemvaardigheidsdiploma’s.

Hoe verhouden de ENVOZ-diploma’s zich tot de ‘oude vertrouwde’ diploma’s?

De oude diploma’s blijven uiteraard een bewijs voor de zwemprestaties van uw kind. Aangezien de ENVOZ-diploma’s internationaal zijn erkend kunnen kinderen met een ENVOZ-diploma bij andere verenigingen prima terecht, ook als deze verenigingen het NPZ|NRZ-programma volgen. Zij zijn verplicht de ENVOZ-diploma’s te accepteren en dienen hier rekening mee te houden bij de plaatsing van uw kind. Veel zwemscholen zullen hoe dan ook bij alle nieuwe kinderen alsnog een korte test afnemen. In de praktijk blijkt overigens dat steeds meer zwembaden en -verenigingen de overstap maken naar de ENVOZ.

Wanneer begint HZZIAN met het nieuwe programma?
Vanaf januari 2018 zullen we volgens het ABC-survivalprogramma van de ENVOZ gaan lesgeven. Misschien heeft u al wat kleine veranderingen gezien in de lessen waarbij zelfredzaamheid onderdelen steeds belangrijker gaan worden.

Meer informatie
Mocht u in de komende weken nog inhoudelijke vragen hebben over de zwemlessen, dan kunt u deze stellen door een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bovendien kunt u zelf een kijkje nemen op de websites van de ENVOZ: www.envoz.nl of www.nvzweb.nl,en de IFSTA: www.ifsta.co.uk.


Wij hopen dat uw kind veel plezier zal beleven aan dit nieuwe programma.

Met vriendelijke groet, mede namens de CREZ, (Commisie, Recreatief, Elementair zwemmen).